Ads 468x60px

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Εκτίμηση της μάχης για την 3η αξιολόγηση και το σχέδιο δράσης

Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                      Θεσσαλονίκη 23 -1- 2018
Πρ. Κορομηλά 51
τηλ. Επικοινωνίας 6979850143                                 
e-mail: gelmeth3@gmail.com
fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης


Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση προχώρησε τελικά στην ψήφιση του πακέτου μέτρων της Γ΄ αξιολόγησης συνεχίζοντας την επίθεση χωρίς τέλος στους εργαζόμενους και το λαό.
Το βασικό χαρακτηριστικό της επίθεσης είναι ότι πέρα από τη συνέχιση της λεηλασίας των δικαιωμάτων, εισοδημάτων και περιουσίας ιδιωτικής και δημόσιας (νέες περικοπές, αρπαγή λαϊκής κατοικίας, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση φόρων κλπ) τα μέτρα της κυβέρνησης σε συμφωνία με την ΕΕ και ΟΟΣΑ επικεντρώνουν και στο χτύπημα του συλλογικού αγώνα και της δράσης των σωματείων και αγωνιστών όπως δεν τόλμησε καμιά προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση (αντιαπεργιακός νόμος, ιδιώνυμο στους αγωνιζόμενους ενάντια στους πλειστηριασμούς, ΜΑΤ και καταστολή)
Σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή θεωρούμε απαράδεκτη την στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, η οποία όχι μόνο δεν οργάνωσε τον αγώνα για την αποτροπή των μέτρων αλλά αρνήθηκε να κηρύξει ακόμη και μια απεργία στηρίζοντας ανοιχτά την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ- κεφαλαίου. Είναι η πρώτη φορά που ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες αρνούνται και δεν προκηρύσσουν ούτε μια 24ωρη απεργία μπροστά στην ψήφιση πακέτου μνημονιακών μέτρων και μάλιστα όταν σε αυτά περιλαμβάνεται και το χτύπημα της απεργίας!
Στην ίδια κατεύθυνση έχει τεράστια ευθύνη και η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ που ευθυγραμμίστηκε  με την ΑΔΕΔΥ, άλλαξε την ημερομηνία της ΓΣ προέδρων μετά την ψήφιση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων ! δηλαδή υποβάθμισε την αντιπαράθεση. Σε συνδυασμό με τη σύγχυση που δημιουργήθηκε, η συμμετοχή των συναδέλφων στις στάσεις εργασίας δεν ήταν σε καμιά περίπτωση αντίστοιχη των απαιτήσεων της συγκυρίας. Στην γενική συνέλευση στις 20/1 το προεδρείο της ΟΛΜΕ αρνήθηκε επίμονα και αντιδημοκρατικά να θέσει σε ψηφοφορία προτάσεις 25 ΕΛΜΕ για το ωράριο, τις συγχωνεύσεις και την αξιολόγηση!!!
Η ΕΛΜΕ μας μαζί με δεκάδες σωματεία στην εκπαίδευση και σε συντονισμό με εκατοντάδες σωματεία, Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίες από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έδωσε τη μάχη και το μήνυμα ότι μπορούμε να οργανώσουμε απεργιακή απάντηση και τον αγώνα σε κατεύθυνση σύγκρουσης και ανατροπής και χωρίς τις ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Αν δεν γινόταν ατό θα πέρναγαν τα μέτρα ουσιαστικά χωρίς αντίδραση, βέβαια αναντίστοιχα των αναγκών. Εμπειρία-παρακαταθήκη οργάνωσης αγώνα με συντονισμό “απ τα κάτω”, με καλύτερη προετοιμασία, για την αποτροπή των επόμενων μέτρων εν όψει Δ΄ αξιολόγησης και ανατροπής όλου του πλαισίου Χρέους –ΕΕ- Μνημονίων, αλλιώς τα ματωμένα πλεονάσματα, τα  αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζουν μέχρι το 2060 και βλέπουμε! με ή χωρίς μνημόνια.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η περίοδος αυτή για την εκπαίδευση
Είμαστε αντιμέτωποι με την προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων που ψήφισε (σχετικά με το 30ωρο, τις συγχωνεύσεις,) αλλά και πριν από την σειρά νόμων που δεσμεύεται από το συμπληρωματικό Μνημόνιο για την εκπαίδευση να ψηφίσει μέχρι το Μάρτη του 2018 :
αλλαγή των δομών της εκπαίδευσης – αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων, αξιολόγηση στελεχών και επιλογή στελεχών μέσω ΑΣΕΠ (για πιο γραφειοκρατικά και αποσπασμένα από την εκπαιδευτική λειτουργία στελέχη), το νέο Λύκειο αναμοριοδότηση προς τα κάτω των σχολικών μονάδων, ηλεκτρονικές εγγραφές σε ΕΠΑΛ, ΓΕΛ, Γυμνάσια κ.α
Αναμένεται, επίσης, η τελική έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α για την ελληνική εκπαίδευση (Απρίλιος 2018) με νέο πακέτο μέτρων για την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής εκπαίδευσης στο μοντέλο και τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ (σχολική αυτονομία, αύξηση του αριθμού των μαθητών, αύξηση του διδακτικού ωραρίου, συγχωνεύσεις και καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας – αδιοριστία, επιχειρηματική λειτουργία του σχολείου και περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης, vouchers, αποκέντρωση και προώθηση συνολικά του σχολείου της αγοράς)
Σ΄ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προχωρήσουμε στην οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής επίθεσης.ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
1. Δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή της 30ωρής υποχρεωτικής παραμονής.
Ήδη υπάρχει  σχετικές αποφάσεις της ΓΣ της ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ.

Το υπουργείο δεν τόλμησε να θεσμοθετήσει ευθέως την άμεση ρύθμιση για παραμονή όλων των εκπαιδευτικών όλο το 6ωρο στο σχολείο φοβούμενο την αντιπαράθεση με το εκπαιδευτικό κίνημα. Προσπαθεί να το εισάγει έμμεσα μέσα από την αύξηση των καθηκόντων (διδακτικά και εξωδιδακτικά- φόρμες αξιολόγησης, κλπ). Υπερασπίζουμε το ωράριο μας δεν ανοίγουμε την πόρτα για επιπλέον καθήκοντα Κανένας σύλλογος διδασκόντων και κανένας δ/ντής δεν πρέπει να αλλάξει τη λογική των αναθέσεων καθηκόντων και να προστρέξει να επιβάλει την υποχρεωτική παραμονή των συναδέλφων με επιπλέον καθήκοντα, στην πράξη. Θα ακυρώσουμε την προσπάθεια να επιβάλλουν σταδιακά την 30ωρη υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο με την εισαγωγή νέων μέτρων όπως η αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση, ανάθεση κάθε είδους εξωδιδακτικών καθηκόντων.
2. Δεν συμμετέχουμε στην αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση – αποτίμηση ή όπως αλλιώς τη βαφτίσει το Υπ. Παιδείας. Η ΕΛΜΕ μας θα προχωρήσει σε απεργία αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης και καλεί τη ΟΛΜΕ να κάνει το ίδιο σε όλη την εκπαίδευση, όπως έκανε όλο το δημόσιο στην αξιολόγηση του 2017.
3. Δεν θα επιτρέψουμε συγχωνεύσεις. Καλούμε σε ετοιμότητα και αγωνιστική προετοιμασία (συνεδριάσεις συλλόγων, ενημέρωση γονέων και τοπικής κοινωνίας κλπ) όλες τις σχολικές μονάδες απέναντι σε κάθε περίπτωση απόπειρας συρρίκνωσης, συγχώνευσης, κατάργησης τμήματος ή μονάδας. 10 περίπου σχολεία της ΕΛΜΕ μας βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη. Διεκδικούμε την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών και τη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων μαζί με όλες τις αναγκαίες δομές αντισταθμιστικής εκπαίδευσης ( ΕΠΑΛ, ΓΕΛ,ΤΕ, Τάξεις υποδοχής, παράλληλη στήριξη  ε.δ κλπ)
4. Προτείνουμε Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στα μέσα του Φλεβάρη. Συμμετέχουμε στην συνάντηση των εκπαιδευτικών σωματείων την Παρασκευή 26/1στην ΕΔΟΘ
5. Άμεσα Γ.Σ. και αγωνιστική απάντηση σε νέες αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις
6. Στηρίζουμε  τις κινητοποιήσεις  των συλλόγων, συντονιστικών, πρωτοβουλιών  αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών για μαζικούς μόνιμους διορισμούς με μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών στις 23/2.  Καλούμε τους αναπληρωτές για τη δημιουργία επιτροπής αναπληρωτών στην ΕΛΜΕ μας.
                       Για το ΔΣ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
            ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ                    ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR