Ads 468x60px

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΑΙ ΤΗΣ Γ.Σ.(15/2/2017) ΤΗΣ Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ



Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                   Θεσσαλονίκη  16/02/2017
Πρ. Κορομηλά 51
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622
Τηλ. Επικοινωνίας 6979850143                                 
e-mail:  gelmeth3@gmail.com                     

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΑΙ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ ΓΈΛΜΕ-Θ
Σήμερα Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2017 στο 1ο Λύκειο Συκεών συνεδρίασαν διαδοχικά το ΔΣ και η Γενική Συνέλευση της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ και κατέληξαν στις παρακάτω αποφάσεις:

 Α. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
1. Έκδοση ανακοίνωσης –καταγγελίας των προτάσεων για την εκπαίδευση που κατέθεσαν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύλλογος ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων όσο και αυτών που περιέχονται στην επικαιροποιημένη έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελληνική εκπαίδευση. Οι προτάσεις αυτές παρουσιάζουν μια κοινή στόχευση με βασικούς άξονες την μείωση του μισθοδοτικού κόστους, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την αυτοχρηματοδότηση των σχολείων, την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, την κατάργηση του αναλυτικού προγράμματος την επιχειρηματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και άλλες υπεραντιδραστικές προτάσεις αποδόμησης του δημόσιου σχολείου .
2. Οργάνωση εκδήλωσης-συζήτησης για την μαθητεία  στην ΤΕΕ την Δευτέρα 13 Φλεβάρη.
3. Συνέχιση των προβολών της κινηματογραφικής λέσχης της ΕΛΜΕ με την ταινία : Τα 400 χτυπήματα  στις 22 Φλεβάρη στις 7.30μμ στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών
4. Διαβίβαση αιτήματος στην ΟΛΜΕ για οικονομική ενίσχυση συναδέλφισσας.
5. Συμμετοχή στις δράσεις της ΕΕΔΥΕ-Θ στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης Ν. Νικηφορίδη.
Β.ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ ΓΈΛΜΕ-Θ
Για την Συνέλευση των προέδρων στην ΟΛΜΕ
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Α. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ
Όχι στο μισθολόγιο - φτωχολόγιο. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Κανένας με λιγότερα από 1000€. Κάλυψη των απωλειών στο εισόδημα. Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Αναδρομικός επανυπολογισμός των μισθολογικών κλιμακίων από 1/1/2016 χωρίς εξαφάνιση του μισθολογικού χρόνου του 2016 και 2017. Άμεση ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στο μισθό. Φραγμός στην ανελέητη φοροληστεία και τη λεηλασία του εισοδήματός μας! Καμία νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου. Να επανέλθει στα 12.000€ άμεσα.
Β. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
Να σταματήσει η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, να καταργηθούν ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να επιστραφούν στα ταμεία όλα τα κλεμμένα αποθεματικά. Αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υγείας και περίθαλψης.
Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας.  Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια. Αυξήσεις στις συντάξεις. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στην κύρια σύνταξη.
Γ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ

  • Να αποσυρθεί η αντιεκπαιδευτική πρόταση του Ι.Ε.Π. για το Λύκειο. Να αποσυρθούν οι εγκύκλιοι για Θεματική Εβδομάδα και Δημιουργικές Εργασίες που προωθούν τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές που περιέχονται στα πορίσματα Λιάκου – Γαβρόγλου και την πρόταση του Ι.Ε.Π.
  • Κατάργηση όλων των Υπ. αποφάσεων Φίλη για τις προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Ο.Π στα ΓΕΛ, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, ξένες γλώσσες, μαθητές με Μ.Δ.
  •  Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και τη Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών από την αρχή της χρονιάς.
  • Επαναφορά της παράλληλης διδασκαλίας στις ξένες γλώσσες. Αναβάθμιση με μέτρα στήριξης της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών και προετοιμασία για την απόκτηση του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας μέσα από το δημόσιο σχολείο.
  • Κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό κλπ της ειδικής αγωγής.
  • Να μην επανέλθει η αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Κατάργηση όλου του αντιδραστικού - αυταρχικού νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης – «αποτίμησης» εσωτερικής, εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών. Όχι στην οικονομική «αυτονομία» των σχολείων.
  • 20  μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια.
  • Καθιέρωση του ενιαίου, 12χρονου, δημόσιου, δωρεάν, ποιοτικού, πολυτεχνικού  σχολείου, με δίχρονη προσχολική αγωγή.
Κενά – διορισμοί – αναπληρωτές
  • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών από το 2017-2018 με άμεση κάλυψη όλων των κενών σε αντιστοιχία ένα προς ένα ως προς τις αποχωρήσεις των τελευταίων 6 ετών. Αποκλειστικό κριτήριο διορισμού η ημερομηνία λήψης πτυχίου και η προϋπηρεσία.
  • Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές με βάση το υπόμνημα της ΟΛΜΕ. 
        Εργασιακά
  • Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα επίπεδα του 2013. 
  • Όχι στην κινητικότητα, στις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο μετακίνησης εκπαιδευτικών έξω από το δημόσιο σχολείο ΣΔΕ, ΙΕΚ, ΚΠΑ κλπ. Προστασία του ωραρίου και των εργασιακών δικαιωμάτων σε όσους/όσες αποσπάσθηκαν σε ΔΙΕΚ.
  • Επαναφορά του 3ωρου των υπευθύνων εργαστηρίων και επιβλέποντες στις ερευνητικές εργασίες. Όχι στις αναθέσεις λάστιχο.
  • Κατάργηση όλου του αντιεκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου, των νόμων Φίλη (ΤΕΕ, Ειδ. Αγωγή κλπ) 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου και του νόμου 3848/2010 της Διαμαντοπούλου.
Για την ΤΕΕ

  • Φραγμός στο νέο εργασιακό μεσαίωνα μέσω μαθητείας που εκτός από αναχρονιστική εκπαιδευτικά, προσφέρει σχεδόν δωρεάν εργαζόμενους στις επιχειρήσεις. Κατάργηση της πρόσφατης ρύθμισης για την ΤΕΕ (Δομή ΕΠΑΛ, τέταρτο έτος μαθητείας – απλήρωτη εργασία για τους εργοδότες -πιστοποίηση, Μεταγυμνασιακά ΔΙΕΚ, κλπ.) και της υποχρεωτικής κινητικότητας των εκπαιδευτικών στη «μη τυπική» εκπαίδευση.
  • Να αποσυρθεί η ρύθμιση για τον ενδιάμεσο χαρακτηρισμό παρακολουθούντων που οδηγεί σε νέο κλείσιμο τμημάτων και πλεονάσματα εκπαιδευτικών. Όχι σε άμεση ή έμμεση κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στην ΤΕΕ και διώξιμο των μαθητών από το σχολείο. Κάθε μαθητής/τρια να έχει δυνατότητα παρακολούθησης της ειδικότητας που επιλέγει στο ΕΠΑΛ της περιοχής του.
  • Όλοι οι τομείς και οι ειδικότητες σε όλα τα ΕΠΑΛ με βάση τις ανάγκες των μαθητών και όχι της αγοράς και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Όχι στη διοικητική και εκπαιδευτική σύνδεση των ΕΠΑΛ με ΔΒΜ. ΕΠΑΛ αποκλειστικά ενταγμένα στη τυπική εκπαίδευση.
  • Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών. Όχι στην κερδο­σκοπία των πιστοποιήσεων.
  • Να καταργηθεί ο 4386/16 και οι τομείς να επανέλθουν στη προ 4186/13 κατάσταση.
  • Καμιά ειδικότητα στη κατάρτιση και στα άλλα υπουργεία. Να καταργηθούν τα ΙΕΚ και η αρχική κατάρτιση.
  • ΝΑΙ στο 4ο μεταλυκειακό έτος με πρακτική άσκηση, δυο μέρες τη βδομάδα και σε εναλλασσόμενους εργασιακούς χώρους. Τις υπόλοιπες τρεις να συμπληρωθούν τα μαθήματα ειδικότητας που δεν θα διδαχθούν στη Β΄ και στη Γ΄ τάξη.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης, των Εργαστηριακών Κέντρων, που τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν μηδενική.
Προβάλλουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του 16ου και 17ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ.  Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ , όλων των μνημονίων και των μνημονιακών νόμων. 
Κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας, διαγραφή του ληστρικού και τοκογλυφικού χρέους, έξοδος από ευρώ, ΕΕ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
1.     Η Γ.Σ. των προέδρων να αποφασίσει να καλέσει τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να απορρίψουν τις εγκυκλίους για τη Θεματική Εβδομάδα, τις Δημιουργικές Εργασίες, τη μαθητεία και να μην τις εφαρμόσουν. Αποφασίζει να παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη στους συλλόγους και τους συναδέλφους. Οι σύλλογοι που ήδη πήρανε αποφάσεις υλοποίησης των εγκυκλίων να συνεδριάσουν ξανά αφού ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι για την απόφαση του κλάδου.
2. Παίρνουμε ως ΕΛΜΕ όλα τα απαραίτητα μέτρα οργάνωσης των εκπαιδευτικών (επιτροπές αγώνα κλπ) και ενημέρωσης γονιών, μαθητών και τοπικής κοινωνίας (υλικά, αφίσες, ενημερωτικές συναντήσεις, εκδηλώσεις, γράμματα, συνεντεύξεις τύπου κλπ).  Οργανώνουμε την δική μας «θεματική βδομάδα» αγώνα και προβολής της εκπαιδευτικής μας πρότασης. Συντονιζόμαστε με τους συλλόγους των δασκάλων και τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία για κοινές ΓΣ και δράσεις με συλλαλητήρια σε διευθύνσεις και περιφέρειες στα κέντρα των πόλεων με γονείς μαθητές για τα εκρηκτικά προβλήματα της εκπαίδευσης.
3.     Ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια  στα μέτρα της «β αξιολόγησης» σε συντονισμό με πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα 2/3.
4.     Κινητοποίηση με αιχμή την ελαστική εργασία – διορισμούς στην εκπαίδευση στη γενική εκπαίδευση και ειδική αγωγή την Πέμπτη 23 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου με τρίωρη στάση. 
5. 24ωρο απεργιακό βήμα στην εκπαίδευση στο πρώτο 15ήμερο Μάρτη επιδιώκοντας να έχει  πανεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά. Νέες Γ.Σ και κλιμάκωση αμέσως μετά στην κατεύθυνση παρατεταμένου, αποφασιστικού αγώνα αντίστοιχου με την επίθεση που δεχόμαστε. Με συσκέψεις, συναντήσεις και πρωτοβουλίες, προωθούμε τον αγωνιστικό συντονισμό Ομοσπονδιών και σωματείων, με στόχο να διαμορφωθεί κοινό πρόγραμμα δράσης, μαχητικών ενεργειών και κινητοποιήσεων.
6.    Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων στη Γ.Σ. των προέδρων να συντονιστούν για την υλοποίηση ενός αντίστοιχου προγράμματος των ΕΛΜΕ σε πανελλαδικό επίπεδο.
7.     Συμμετοχή στην κινητοποίηση του Σαββάτου 18 Φλεβάρη με αίτημα το άμεσο κλείσιμο των κέντρων "φιλοξενίας" προσφύγων και των hotspot, ζητώντας παράλληλα στέγαση των προσφύγων μέσα στις πόλεις με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ισότιμη πρόσβαση για όλους στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία και την ασφάλιση, άνοιγμα των συνόρων με ασφαλή διέλευση για όλες/ους, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/μεταναστριών, καμία επαναπροώθηση και απέλαση, και ακύρωση της συμφωνίας  ΕΕ -Τουρκίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  
Γιάννης Λαθήρας                          Νίκος Παλάντζας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR