Ads 468x60px

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Εργασιακό καθεστώς των αποσπασμένων στα ΙΕΚ

Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                Θεσσαλονίκη   31 -1- 2017

Πρ. Κορομηλά 51

τηλ. Επικοινωνίας 6979850143                                 

e-mail: gelmeth3@gmail.com



Εργασιακό καθεστώς  των αποσπασμένων στα ΙΕΚ

Το τελευταίο διάστημα, τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ύστερα από τις οδηγίες του Υπουργείου για την υποχρεωτικότητα της τοποθέτησης εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα ΔΙΕΚ και παρά τις διαφωνίες μας, τοποθέτησαν στα ΔΙΕΚ δεκάδες συναδέλφους, χωρίς καν να γνωρίζουν τα μαθήματα που κλήθηκαν για να διδάξουν.
Πέρα όμως από τα παιδαγωγικά ζητήματα, τοποθέτησης σε μια «μη τυπική δομή εκπαίδευσης» (που είναι πολύ σοβαρά), προκύπτουν εξίσου σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργασιακό καθεστώς που ισχύει σε αυτή τη δομή της εκπαίδευσης.
Πιο συγκεκριμένα, τα Δημόσια ΙΕΚ ανήκουν στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και παρέχουν κατάρτιση, συνεπώς πρέπει να ολοκληρωθούν τα μαθήματα των 15 εβδομάδων, στο εξάμηνο. Αυτό σημαίνει ότι μαθήματα που χάνονται σε ημέρες αργιών (π.χ. 28η Οκτωβρίου, 17 Νοέμβρη,  30 Γενάρη , σχολικών εορτών, εκλογές αιρετών αντιπροσώπων, ή με υπαιτιότητα του εκπαιδευτή (π.χ. αναρρωτική ή άλλη άδεια, απεργία κλπ.), πρέπει να αναπληρωθούν πριν τη λήξη του εξαμήνου.
Συνεπώς, αν κάποιος συνάδελφος της δευτεροβάθμιας, ο οποίος διδάσκει στα ΔΙΕΚ, χρειαστεί να κάνει χρήση άδειας, μίας ημέρας που είναι π.χ. Πέμπτη, θα πρέπει να αναπληρώσει αυτήν την Πέμπτη, πέραν της εβδομάδας αναπληρώσεων. Έτσι από 18 ή 20 ώρες διδακτικές ώρες να φτάνει σε 30-35 την βδομάδα!!! Σε ορισμένες περιπτώσεις την ίδια μέρα έχουν μάθημα στα ΕΠΑΛ και το απόγευμα στα ΙΕΚ.

Καταστρατηγείται έτσι καταφανώς και παρανόμως το ωράριό του, ούτε βέβαια οι ώρες αναπλήρωσης λογίζονται ως υπερωρίες.
Όλα αυτά ισχύουν γιατί τα ΔΙΕΚ σχεδιάστηκαν για να απασχολούν ωρομίσθιους εκπαιδευτές, όμως καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη ότι οι καθηγητές που διατέθηκαν είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι υπόκεινται σε άλλο εργασιακό καθεστώς από εκείνο των ωρομισθίων, καταστρατηγούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα (άδειες, αργίες, απεργίες, κλπ).

  • Απαιτούμε από το Υπουργείο και τους προϊσταμένους εκπαίδευσης να θέσουν τέρμα στο καθεστώς αυτό που μετατρέπει τους συναδέλφους μας σε β΄ κατηγορίας εκπαιδευτικούς.
  • Καλούμε την ΟΛΜΕ να πάρει θέση στο πρόβλημα και να απαιτήσει την κατάργηση του απαράδεκτου αυτού καθεστώτος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιάννης Λαθήρας                                        Νίκος Παλάντζας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR