Ads 468x60px

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Για τον "Οδυσσέα"

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και της εμπορευματοποίησης της υγείας και της παιδείας μειώνονται δραματικά οι δαπάνες του Δημοσίου στον ζωτικό τομέα της υγείας-πρόνοιας και της παιδείας, ενώ το κράτος αποσύρεται από την στοιχειώδη ευθύνη να καλύψει ακόμα και τις πιο βασικές υγειονομικές  και μορφωτικές ανάγκες μεγάλου τμήματος των κατοίκων της χώρας.
Ο "Οδυσσέας", το παλιότερο και μεγαλύτερο εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες, αναπόσπαστο και ενεργό κομμάτι του εκπαιδευτικού και αντιρατσιστικού κινήματος την τελευταία δεκαπενταετία, βρίσκεται και αυτός με τη σειρά του αντιμέτωπος με το μακρύ χέρι του κράτους, ενός κράτους που ενώ μεταθέτει την ευθύνη του για κοινωνική πολιτική στην ιδιωτική και εκκλησιαστική φιλανθρωπία, ταυτόχρονα αντιμετωπίζει όλο και πιο εχθρικά κάθε προσπάθεια έμπρακτης αλληλεγγύης και αυτο-οργάνωσης.
Για τον «Οδυσσέα» η ιστορία της εθελοντικής, δωρεάν διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες ξεκίνησε το 1997 στη Θεσσαλονίκη με μια πρωτοβουλία καθηγητών και δασκάλων. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι μαθήματα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 6.000 μαθητές, ενώ οι εθελοντές που έχουν διδάξει στο σχολείο ξεπερνούν τους 250. Τα μαθήματα γίνονται στην Αισώπου 24, σε χώρους που έχει παραχωρήσει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ακριβώς στον ίδιο χώρο όπου το Kοινωνικό Iατρείο Aλληλεγγύης ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 7 Νοεμβρίου 2011 παρέχοντας εντελώς δωρεάν για ανασφάλιστους-ες, Έλληνες και μετανάστες, τακτικό ιατρείο γενικής ιατρικής, νευρολογικό, παιδιατρικό, ψυχιατρικό και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οδοντιατρείο και φαρμακείο.
Σήμερα ο «Οδυσσέας» απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα μεταναστών, παλιννοστούντων και προσφύγων αλλά και γηγενών με διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο. Η κρίση όμως έχει δυσχεράνει ακόμη πιο πολύ και την πάντα δύσκολη χρηματοδότηση του «Οδυσσέα», η οποία βασίζεται στις εισφορές μελών, φίλων και συλλογικοτήτων, και όχι σε παχυλές κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Αυτό το γεγονός όμως δεν απέτρεψε, μετά από έλεγχο της Εφορίας το 2012, την επιβολή σε  βάρος του κυριολεκτικά εξοντωτικών προστίμων για καθαρά τυπικές και γραφειοκρατικές φορολογικές παραβάσεις. Ο «Οδυσσέας» κλήθηκε, σε μια περίοδο με μηδενικά έσοδα, να πληρώσει στην Εφορία ούτε λίγο ούτε πολύ 62.000 ευρώ –την ίδια στιγμή που οι χιλιάδες αμαρτωλές off-shore εταιρείες μένουν σκανδαλωδώς στο απυρόβλητο. Μάλιστα, ο πρόεδρός του, ο εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης, διώκεται ποινικά ως υπεύθυνος κατά τον νόμο, και κινδυνεύει με πειθαρχικές διώξεις και απόλυση από την εργασία του.
Χωρίς πρόθεση, αλλά ούτε και αυταπάτη για τη δυνατότητα υποκατάστασης του κράτους, και έχοντας πλήρη επίγνωση των ορίων και των δυνατοτήτων της αλληλεγγύης  οι συλλογικότητες, τα  συνδικάτα, οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα αυτοδιοικητικά σχήματα, τα κοινωνικά κινήματα και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες που αντιλαμβάνονται την αξία της αλληλεγγύης - όλοι όσοι δεν εξαργυρώνουν την αλληλεγγύη και την συλλογική δράση σε κανένα επίπεδο της κοινωνικής ζωής,  πρέπει να στηρίξουν τον «Οδυσσέα» στην πιο δύσκολη περιπέτεια του ταξιδιού του, όχι μόνο για να συνεχίσει το έργο του, αλλά και για να βγει πιο δυνατός από αυτή τη δοκιμασία.
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο «Οδυσσέας» δεν αντιστοιχεί ούτε στο έργο του ούτε στην προσφορά του, αλλά ούτε και στις οικονομικές δυνατότητες του ίδιου και των μελών του. Πρόκειται για ένα τρανταχτό παράδειγμα κατάφωρης παραβίασης κάθε έννοιας λογικής και δικαίου. Απευθυνόμαστε λοιπόν προς κάθε αρμόδια αρχή και ζητούμε απερίφραστα την άμεση και πλήρη διαγραφή των οφειλών του προς την Εφορία, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος μιας οργάνωσης που αποτελεί υπόδειγμα αλληλεγγύης και προσφοράς. Παράλληλα, εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας στον «Οδυσσέα» και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό του. Σε αυτά τα πλαίσια εγκρίναμε το ποσό των 300 ευρώ ως ενίσχυση στον "Οδυσσέα" από το ταμείο της Γ' ΕΛΜΕ παρά τα αναιμικά οικονομικά του συνδικάτου και την δύσκολη οικονομική συγκυρία.  
Εδώ θα βρείτε την τελική μορφή ενός κοινού ψηφίσματος φορέων, σωματείων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων για τον "Οδυσσέα". Αναρτήστε το στις σελίδες σας, διακινήστε το, και προωθήστε το σε φορείς, συλλογικότητες, οργανώσεις  που δεν συμπεριλαμβάνονται στις υπογραφές. Όποιοι  θέλουν να συνυπογράψουν ή να συνεισφέρουν οικονομικά ας στείλουν ένα μέιλ με το όνομα του φορέα κι ένα όνομα/τηλέφωνο για επικοινωνία, στο odisseasmet@yahoo.com.

το ΔΣ της Γ' ΕΛΜΕ_Θ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - rss

Πρόσφατα άρθρα του ΑLFAVITA.GR